Datum

29 oktober 2016 9:30

Accommodatie

Onbekend

De fans van de JO11-1 waren benieuwd of het intensieve trainingsweekend van vorige week direct al z’n vruchten zou afwerpen in deze ingelaste oefenwedstrijd. De hele week werden er door de spelers thuis nog te pas en te onpas theezakjes, paperclips en dobbelstenen tevoorschijn gehaald. Er hoefde maar ergens een fietsbel te klinken of er werd paniekerig in broekzakken gezocht.
De tegenstander deze zaterdagochtend staat derde, dus het zou een serieus potje worden. Scheidsrechter van dienst was Jordy zelf, er waren dus weinig protesten van RCZ-zijde te verwachten bij de scheidsrechterlijke beslissingen.
Over de eerste helft kan ik kort zijn: het stond na ruim vijf minuten spelen al 0-1 voor Purmerend. RCZ leek wat schuchter te voetballen. En het moet gezegd, er waren kansen –grote ook- , maar de bal ging er gewoon niet in voor RCZ. Na een uitbraak geeft Sem op maat voor op Kerim, maar helaas rolt de bal voorlangs.
Even later krijgt Kerim na een mooie actie van Max de bal, maar zijn schot raakt de paal. De actie gaat door, de bal belandt voor de voeten van Kick die verwoestend uithaalt. Op de lat… En bij een corner vlak voor rust, weet de Purmerendse keeper de kopbal van Fons op de lijn te redden.
In de rust schudt de scheidsrechter in hoedanigheid als coach de Racers even flink wakker; of ze misschien op ballet zaten in plaats van voetbal? Nou ben ik persoonlijk wel een fan van ballet, ik heb zaterdagochtend ook fraaie pirouettes gezien, maar of het voetbalveld daar nou een geschikte plaats voor is? Het resultaat was wel dat de tweede helft een compleet andere aanblik gaf.
Al heel snel krijgt RCZ een vrije trap recht voor het doel van Purmerend. En ook nog eens op een afstand dat je denkt, “het zou in één keer moeten kunnen.” Kerim zet zich achter de bal en knalt de bal in één keer op zeer overtuigende wijze in de touwen, 1-1. De Anschlusstor is een feit.
Purmerend gaat met een flink afstandsschot op jacht naar hun tweede doelpunt, maar stuit daarbij op Thomas, die de Purmerendse kans koelbloedig om zeep helpt. Kerim krijgt even later een dot van een kans als hij alleen op de keeper afgaat, maar de goalie komt goed z’n doel uit en weet nog net te verhinderen dat Kerim scoort.
Maar dan is het toch raak voor de Racers. Vanuit verdedigende acties komt de bal bij Angelo terecht, die doorpasst op Kerim. De keeper is deze keer kansloos, 2-1. RCZ blijft de druk op voeren en creëren diverse kansen. Joris stuurt Kerim diep, Kerim speelt door op Boyd, maar de bal gaat net naast.
Een afstandsschot van Joris wordt door keeper maar net weggewerkt tot corner. En uit diezelfde corner weet Joris te koppen, maar de Purmerendse doelman weet met een uiterste vingertopje een doelpunt te voorkomen. Maar de RCZ verdediging moet ook nog even flink aan de bak en Jasper weet menige Purmerendse aanval om zeep te helpen.
Jasper is uitgegroeid tot het geheime wapen van de JO11-1. Tegenstanders onderschatten hem vaak, zien een klein vriendelijk ogend blond mannetje, maar weten niet dat hij in feite een voor de tegenstander knap irritante stoorzender is, die altijd wel een aanval onschadelijk maakt door er een voetje tussen te priemen.
Zo ook afgelopen zaterdag. Nadat Jasper een Purmerendse aanval heeft afgewend, breekt RCZ via Joris uit. Joris geeft een dieptepass op Kerim, die de keeper vakkundig uitspeelt, maar de bal rolt op millimeters naast... Wat bij de fans langs de lijn de vraag ontlokt of Kerim misschien z’n schoenen verkeerd om aan heeft getrokken die ochtend.
Tegen het einde van de wedstrijd gaat de JO11-1 er nog even vol tegenaan, maar de keeper van Purmerend houdt stand. Dan krijgt RCZ een hoekschop. De afvallende bal (het was er echt eentje uit het boekje) belandt bij onze irritante stoorzender, die geen moment twijfelt. Met uitgekiende precisie lobt Jasper van grote afstand de bal over de kansloze doelman, 3-1. Een wereldgoal!
Dat is ook gelijk de laatste actie van de wedstrijd en onder luid applaus van de JO11-1-aanhang verlaten de spelers opgetogen het veld. Het trainingsweekend heeft dus wel degelijk nut gehad. Qua techniek, teambuilding en stoere verhalen zijn de mannen met sprongen vooruit gegaan. En ook het clublied schalt ’s ochtends in menig huishouden door de badkamer. Heel fijn…